Auto Importeren

Auto Importeren

Je hebt er vast weleens over gehoord of gelezen: het importeren van een auto uit het buitenland. Het kopen van een auto is niet een uitgave die je dagelijks doet en is dan ook voor veel mensen soms best lastig. Reden hiervoor is dat auto’s niet bepaald goedkoop zijn en je zeker wilt zijn dat je de juiste beslissing maakt wanner je een nieuw exemplaar aanschaft. Naast het feit dat je de juiste auto wil kopen die zolang mogelijk meegaat, mechanisch in orde is en jou het comfort biedt wat je zoekt, is de aanschafprijs voor sommige mensen een doorn in het oog. Gelukkig biedt het importeren van een auto uit het buitenland vele financiële voordelen en kun je hierdoor in de meeste gevallen genieten van dezelfde kwaliteit auto met een aanzienlijk financieel voordeel, zonder al te veel poespas.

Trends

Op het internet is erg veel informatie te vinden over het importeren van een auto uit het buitenland, hoe je dit het beste kunt doen, wat er allemaal bij komt kijken en hoe je hier het meeste voordeel uit haalt. Door deze ontwikkeling is het importeren van een auto niet meer een ‘ver van mijn bed show’ voor veel mensen en is het tegenwoordig voor iedereen mogelijk. We zien dan ook een behoorlijke stijging van het aantal geïmporteerde auto’s in Nederland over de jaren. In het eerste kwartaal van 2017 zagen we maar liefst een stijging van 30% ten opzichte van het aantal geïmporteerde auto’s in het eerste kwartaal van 2016. In 2018 zet deze trends zich vooralsnog voort met opnieuw een stijging van 8.5% over de eerste drie maanden.

Wist je dat: met EasyImport kun je zelfs auto laten importeren uit Japan.

Dit is als gezegd verklaarbaar, gezien de toegenomen toegankelijkheid. Een nieuwe ontwikkeling die eerder nog niet waarneembaar was, is dat met de toename er ook een significante stijging zichtbaar is in het type auto’s die worden geïmporteerd. Het is zeer duidelijk dat vooral jongere gebruikte auto’s van nog geen jaar oud worden geïmporteerd. Dit is op zichzelf een zeer interessante groep auto’s, omdat een gebruikte auto na de eerste kilometers behoorlijk waarde daalt en daarnaast in dit geval nog wel de uitstraling, alle gemakken en snufjes van een splinternieuwe auto heeft. Reden voor de import van dit type auto, is dat deze auto’s in Nederland amper te krijgen zijn en door het beperkte aanbod een hogere aanschafwaarde hebben dan dezelfde auto in het buitenland, wat meteen al het eerste voordeel oplevert.

Uitgelicht: GRATIS bpm laten bepalen door expert

Regeringsplannen

Het kabinet is niet erg blij met deze ontwikkeling en de toename van het aantal relatief jonge auto’s dat wordt geïmporteerd. Hoofdreden, naast het feit dat het niet bepaald bijdraagt aan de lokale economie, is dat het een slechte invloed heeft op de klimaatdoelstellingen die het kabinet zichzelf ten doel heeft gesteld. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de CO2-uitstoot van deze relatief jonge gebruikte auto’s uit het buitenland nogal hoog ligt.  Het kabinet wil dan ook graag deze ontwikkeling een halt toeroepen, maar heeft hier tot op heden nog geen concrete plannen voor gepresenteerd. Het blijft een feit dat de aanschafbelasting in Nederland nog steeds een stuk lager ligt dan in onze buurlanden. Van het plan om de BPM te verlagen is nog niet veel terecht gekomen en deze is in 2017 opnieuw gestegen. Ondanks de recente stijging lijkt het afbouwen van de BPM tot 0 de enige manier voor het kabinet om deze ontwikkeling tegen te gaan, maar dit lijkt op dit moment nog erg ver weg.